Sabtu, 31 Mac 2012

Dapur Bujang : Bihun Goreng Cina & Sotong Ber"oat".

Tadi dalam "kusyuk" mendengar kuliah ganti, tetiba masuk satu pesanan ringkas :

"bro ada mana? aku otw dari kuala terengganu ke shah alam ni, ada meeting dengan client. lepak rumah kau jap dan bihun sedap satu..hahaha"

Itulah kawan lama yang bila datang rumah sewa aku tak abis2 dengan bihun sedap dia. Pesan mak setiap tetamu yang datang perlu dilayan dan diraih sebaik mungkin moga nanti tiada yang kurang enak akan diperkatakan kemudian hari.

Proses Masak Bihun Goreng Cina :

Perlu ada , bawang besar, bawang putih dan cili untuk  lebih pedas. Ikut selera masing-masing

Gunakan lesung batu lagi style utk tumbuk bahan-bahan tadi, kalau guna mesin pengisar takut akan terlebih hancur. 


Tak perlulah lumat sangat, cukuplah setakat yang anda rasa tidak hancur.

Seketul ayam sudah memadai, beli yang siap di kerat. Dia yang nak makan, aku tak makan sebab dalam pembikinan kurus. Haruslah bertahan cita-cita kan

Cincang ikut style masing-masing, saje kerat besar2 sebab keadaan pisau tidak mengizinkan untuk buat lebih dari itu. 

Basuh sampai bersih kemudian letakkan sedikit garam, serbuk blackpaper, dan 2 titik olive oil. Perapkan selama 5 minit supaya sebati.

Tengok dkt Giant tadi hanya sayur ni je yang berjaya pikat hati, teruslah ambil dan beli
sawi dipotong macam biasa.

Bihun direndam dengan sedikit air panas dan air sejuk, Selesai rendam sampai kembang, baru lah toskan 

Panaskan sedikit minyak, dan masukkan potongan ayam dulu. Kacau sehingga ayam tadi separuh masak

Kemudiaan masukkan bahan-bahan yang siap ditumbuk tadi.

Gaulkan bahan tadi sehingga sebati dan tinggalkan bau best

Masukkan bihun tadi, kacau perlahan2 sehingga serasi.

Kemudiaan sayur dimasukkan.

Telur kuning hasil dari proses mencelup sotong.

 siap untuk dihidangkan

tunggu utk dimakan

Proses Celup Sotong Ber"oat"

Ambil oat segenggam tangan dan hancurkan sedikit, ambil sedikit tepung gamdum yang telah dicampukkan serbuk cili utk bangkitkan rasa pedas. Gaulkan semua bahan bersama.

Sotong yang telah dibeli

Siap dipotong dan dibasuh bersih

Sotong yang telah dihiris tadi direndam dalam telur putih.

 Setelah itu gaulkan sotong siap ditelurkan dalam adunan tepung ber"oat.

 Siap dikerjakan.

Panaskan minyak dan masukkan sotong tadi perlahan-lahan

 Inilah hasilnya, bila dah goreng jadi kecut sket.

Makan dengan sos cili memang sedap wooo

Untuk 2 resepi tadi..dah siap dan tunggu nak ngap je.

Selamatlah mencuba yea..
Resepi simple ini.

















9 ulasan:

shat mashuri berkata...

hahaha... memg xdinafikan.. abg memg cheff terbaik... tgk pn dh nmpk sedp...

SyUhAdA berkata...

sedapnye..sotong goreng oat tu..

Lang Radzlan berkata...

x de lah hebat mana pun..setakat yg simple2 tu boleh lah..try lah :)

CintaZulaikha berkata...

haduhhh, hebat nih, kalah akak...hehhe

Lang Radzlan berkata...

haha..x de lah hebat kak..ini je lah yg saya mampu buat..yg lain dlm proses belajar lgi :)

adele berkata...

kecur air liur sy..hehehe
bgus2..trs kn usaha yea.

Lang Radzlan berkata...

adele : harus lah cuba..ok sy try utk yg lebih bagus ms akn dtg ye :)

E Ja berkata...

mmg simple.bakal dicuba =)

لين Si Pipi Merah berkata...

masya allah.. banyak betul resepi yang mudah kat sini... syukran,,, :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...