Jumaat, 9 Mac 2012

Dapur Bujang : Roti Bakar


Selamat Pagi! Teruja lah sgt awl bgun kan, sb tgh hari nanti harus tungkus lumus berkejar balik ke Shah Alam. Bila dkt rumah sewa, mmg tak lah sgt nak fokus pd blog bagai ni. Byk menda yg berlegar dlm benak fikiran tgu turn mintak settelkan segera!. Tapi klu aku masih ada post entry itu tanda aku terlajak rajin lah,Hahaha.. Apa pun hari ni, sarapan aku buat, besa bgun je dah terhidang nasi berlauk lah, bihun goreng lah, nasi daganglah , nasi kerabu lah, dan mcm2 jenis. Kisahnya bukan buat sendiri tapi apa lgi tapau lah! Mana mungkin mak aku rjin nak buat, yang mencekik nti 2 org je aku dgn dia. Jadi jimat masa, jimat tenaga. Dihidangnya yg tersedia dri kedai! Mujur kena dgn selera, telan lah kan.  Nak basuh tekak hilangkan rasa masakan rumah,
aku try lah buat sarapan sendiri! Yang biasa aku kerjakan tiap pagi sblum pergi kuliah dkt rumah sewa. Mujurlah org tua tu boleh layan gak apa yg aku masak..Kira terharulah kan, bila dia kata sedap! selalu aku masak mesti gagal bila dia jadi juri..Hahah, puas aku praktis berbagai2 skill tpi mesti ada yg tak kena pd mata dia. Aku tahu dia sedih bila aku nk tinggalkan dia, mmg depan aku dia leh control tpi nti ada lah yg bgthu  dkt aku! Mak nangis tgk ko naik bus..hahaha! Pernah sekali dia berjurai air mata, dia tahan tpi aku thu sb mata dia merah. Sedih beb, mak menagis sb kita nk tinggalkan dia! Biar lah org nak ckp aku anak mak pun, mmg lah aku anak dia, sb dia yg lahirkan aku dowh! Lupakan cerita tu, kembali ke pangkal jalan!! Mudah sahaja cara nak masak2 ni..

Bahan-Bahan

 Subject utama mestilah roti! di susuli dengan kaya sbgi penyedap rasa

 Planta dan telur adalah bahan sokongan

Cara-Cara:

Keluarkan berapa keping roti yg korang mahukan, canaikan roti tadi di atas tmpt pemotong atau ats permukaan yg sekata

Selesai proses canai, sapukan planta di atas roti itu tadi

Bakarkan roti itu separuh masak, jgn terlalu masak

Pecahkan sebiji telur, pukulkan telur tadi ,letakkan sedikit garam dlm telur
lumurkan roti atas telur tadi

 Setelah siap proses melumur tadi, bakar semula sehingga telur dan roti itu memberi signal 
perlu diangkat, biasanya telur tadi dah nmpk garing tapi jgn smpi roti 
terlebih bakar..

Selesai kerja2 membakar boleh lah makan dengan kari ataupun kaya tadi

Terlalu mudah utk sesiapa sahaja mencuba!, kreativiti ada pada anda
anda lah yang mencorak kesedapannya!

11 ulasan:

MissRuby berkata...

tetibe rase lapar

Lang Radzlan berkata...

blh lah try :)

hana szied berkata...

ohhh please ! sgt sdapppp im starving noww !

Lang Radzlan berkata...

silalah mencuba! hehe

Afiq Yassin berkata...

follow here.. nice blog

hit afiq here
http://afiqyassin.blogspot.com/

Lang Radzlan berkata...

terima kasih :)

Fendy berkata...

nmpk lazat...wow!

Lang Radzlan berkata...

nmpk je lazat, tpi rasa belum tahu lagi ..hahaha

aniswany berkata...

gulp!lapo....

#suweetnye anak mak ni..hikhik

Awie Omar berkata...

Terima kasih sudi folo blog aku. baru folo sini juga :)

Muhammad Yunus berkata...

Saya padankan awak !

http://mohdyunus89.blogspot.com/2012/03/assalamualaikum.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...