Isnin, 30 Mei 2011

Kerja Sementara

sekadar gambar hiasan 
bila tiba cuti sem,pasti aku orang yg paling teruja 
otak tidak perlu dipaksa mengerah berusaha dengan lebih gigih
menghafal,mengkaji,membaca,mengira jutaan nombor terkadang membuat aku jadi 
semak dengan tanggungjawab sbgi pelajar
hidup terlalu terbeban,tetapi bukan selalu hanya bila memaksa diri bertungkus lumus 
secara berlebihan..lupakan seketika dunia pelajar

tiap kali aku mesti berusaha mencari pekerjaan sementara yang tidak perlu sesakkan kepala otak
tak kisah apa sekalipun kerja,asalkan halal dan berbaloi dgn tenaga ,paling penting
enjoy dengan apa yang aku lakukan 
kalau semesta lepas ,aku sempat menghabiskan masa cuti dengan bekerja sambilan di pizza
sebelah pagi aku jalani praktikal di JUPEM,
semasa projek pelebaran jalan sekitar buki putus2-seremban

bersama2 dgn member praktikal

sebelah petang aku turun kerja pizza,bahagian kitchen..
lau aku turn site,aku dpt lik awal,dpt tidor jap kt umah,bermanja2 sket tubuh dengan tilam
lau ikut waktu opis,balik kol 5 ptg,sekitar 2 jam rehat sebelum mulakan kerja pizza,
tak puas tidor,sekadar lelapkan mata..memadai dari takda
mula2 masuk,erm teramat2 lah blur..x taw menda2 pun pasal sume tu
tapi amik masa dlm 2 hari gak lah..utk aku serasikan dengan tmpt keja,kwn2,dengan peralatan kerja dan bagai2..maklumlah aku kan abg,yg lain sume adik2 lingkungan usia mereka..
demi tugas dan duit,tolak tepi,yg penting berasap gak poket dengan bau duit
x dalah sengkek sangat,sebenarnya aku jenis mls nk susahkan keluarga
mungkin ats fktor usia,kalau mbr2 sebaya aku ramai dah berkahwin,beranak pinak..
aku?? masih dengan dunia aku..kekadang malu gak sebab lambat sgt bina hidup
tapi tuhan dah tetapkan waktu aku lmbt sket dari dieorg...terima jelah

lama2,bila dah kamcin dgn member2..dah ada sket keserasian baru lah selesa sket
aku takde lah pro sgt buat pizza,faktor masa sebab part time je kot dan tak lama mana pun sgt keje
setakat yg simple2 boleh lah tu pun kurang yakin tpi bila dah terdesak...sedap atau jadi nombor dua
yg penting penuhi kriteria sepinggan pizza yg diminta oleh pelanggan..
kerja2 aku lebih kpd buat spaghetti,lasagna,cheese baked rise,goreng2 wings dan mcm2 lagi lah lau menda2 tu aku mmg expert lah sgt,senang je..letak ,tekan masa bape minit,dah siap hidangkan je tapi yg best lau ada yang terlebih goreng,atau tak menjadi..mesi jadi menu santapan time keje..tapi kna pepandai lah nk hidup,jgn smpi kantoi..heheh










itu sebahagian kisah aku dengan pizza,tak lama x sampaiberbulan2 pun tak silap aku sekejap je sebulan lebih,paling best mlm last mmg kena prank abis2san dgn dak2 nie,,sesape yg benti keje..siap lah akan ditukar syif ke malam,senang nak meraikan majlis perpisahan,pizza tu mmg kahausan darah kot,mesti ada badi dan peristiwa berdarah,dan aku tidak terkecuali,dlm sibuk2 meraikankan curahan hujan air sabun baki basuh segala peralatan,lenjun kena curah. satu badan,last2 masa nak mengelak cuba tutup pintu,akhirnya jari plak tersangkut dkt pintu,dan habuan putus belah atas,sebahagian kuku dan isi terlekat weh kt pintu..masa kena tak rasa sakit sangat,bila dah beberapa saat tgk darah mengalir laju..dan2 terasa nyilu dan mencucuk2 dalam smpi tulang,..masa tu masing2 dah cuak abis..mujur x kena jahit kata doktor
x perlu jahit apa2 pun,sebab lama akan tumbuh sendiri,dan pasti sampai ari ni bru tumbuh sket je..
lau tgk jauh mmg tak nmpk ketara,tapi tgk dkt2 sumbing jari tgh aku belah kanan..
habis cerita hidup pengalaman kerja aku dkt pizza




tapi itu semester lepas,pada sem ni plak,aku amik keputusan utk kerja di kampung je..sebab utk degree cuti 4bulan lama tu,konpem masuk stdy nti lemau abis..tpi utk degree aku..cuma 3 bulan sebab sebulan kena jalani survey camp dkt melaka..sebelum pergi diberi cuti sebulan,
itu sebab aku balik cari kerja kampung,malas nak bersungguh kerja sebab tak lama
aku try gak cri kerja kt semban,tapi takde yg nak sebab x smpi sebulan
nekad amik keputusan balik kmpung kerja tlg ayah tiri uruskan pekerja dekat kilang dia..
ntah mcm mana tetiba terasa malas yang amat kerja kilang..aku suruh kawan aku 
mintak tlg cari kerja yg lain sket.x perlu berhadapan dgn org ramai
cari punya cari..last2 jumpa..tapi mula2 aiya terfikir jugak sanggup ke aku bergelumang dengan bau menusuk hidung..fikir2 balik erm yg busuk2 tu lah duit weh..kita kata busuk sedangkan itu punca rezeki org lain,..berhadapan dengan skrap ..aku dulu pernah gak masa skolah dulu..polow member menoreh 
cari duit lebih time cuti sekolah,saja buang masa dari takde buat apa2
jadi ada lah sket pglaman kerja ..takde lah kekok nak memegang pisau menoreh..mula2 je..nk cari rentak
tak terlaju laju dan tak terlalu perlahan..sekata agar susu yang mengalir tak tesekat2..dan torehan pada pokok menjadi sempurna dan rata untuk laluan susu sampai ke daerah tadahan.

(sume gambar mengenai menoreh getah ni bukan hakmilik aku,,aku ciplak org punya dkt google,..takkan nk heret dslr masuk ladang getah..jahanam kang...hp plak mmg aku jenis suka tinggal hp..sebab bwk pun x de function langsung utk hidup aku..bila emegency kes je..baru lah cari..tu pun terlupa celah mana ku campakkan hp tu..tgu bunyi baru lah terhegeh mencari..besalah orang hidup bujang solo plak tu,)


 pisau menoreh..lau kekok mmg tak leh jalan

agak best gak kerja nie,pling best bila dpt boss yg teramat sporting giler..meh aku citerkan serba sedikit tentang kisah hidup dia,aku percaya dia tak kan dpt cari dan tahu tntng blog aku nie..fb pun dia takde..haha
dia wlpun menoreh..tetapi ada degree..bukan calang2 degree,,berunsurkan engineering kot.
merupakan duda anak dua..sebelum nie pernah memilik kerjaya bergajikan lumayan,keluarga bahagia disamping isteri dan segala2nya..tinggal di ibu kota tapi atas faktor tersilap tuduhan dia dipersalahkan dan terpaksa menanggung segala kerugian..kecewa dengan hidup,putuskan untuk kembali ke tempat asal,usahakan kembali ladang getah hak miliknya..dia pernah kata,mujur time senang..tergerak hati untuk beringt dan ini hasilnya..biarpun tidak sebesar mana,tapi cukuplah sekadar melepasi segala2 keperluan hidup..itu pun bergantung pada pasaran harga getah..pasal bini dia..aku tak pasti sebab aku tak berani nak korek lebih2..sebab kang ada yg kena toreh muka dlm kebun getah..
yg dia pernah cakap,isteri dia tak leh terima hakikat dan tak boleh teruskan hidup dengan dia alasan tak leh untuk bertunjangkan hidup mcm ni..akhirnya isteri mintak dilepaskan dan kembali ke ibu kota..aku x taw nk ckp apa dan aku mengiyakan je dan terfikir ada jugak manusia mcm tu bertuhankan materialistik dari family tersayang..sebab masalah rumahtangga dia..susah aku nak libatkan,yg pasti ank2 dia..berada dalam jagaa dia sepenuhnya...aku tgk anak dia sume cukup sifat,makan, pakai dan serba serbi terjaga...

cukuplah wlpun gaji aku dpt takdelah besar mana tapi berbaloi lah dgn waktu kerja aku 3jam je kot..minyak keta..kekadang motor dia..aku park motor kt umah dia dan polow g kebun..mkn pagi dia tanggung..itu kira oklah..aku tak berapa nk kisah sgt...lau dia ok,x de maki hamun tak tentu psal...semua jadi ok..mod keje pun best bila berhadapan dengan batang2 pokok getah..

Minggu ni,hari last aku bekerja sebagai penoreh getah,mesti lepas ni aku sangap nak bau getah skrap..hahaha,tapi pengalaman aku kutip byk..susah nk jumpa dkt tempat lain.lau kita nak berjaya mcm2 ada peluang dan rezeki dkt tmpt tuhan nie..antara malas dan rajin je..
time lepas kutip getah skrap.-gmbr hiasan

lebih kurang ladang tmpt kerja aku mcm nielah-gmbr hiasan

getah skrap berjaya dikutip dan dikumpul sblm dihantar utk ditimbang dan dijual pada peraih-gmbr hiasan








Khamis, 26 Mei 2011

Aku Dan Surveyor..

ini kisah hidup sepanjang berlangsungnya perjalanan menuntut ilmu dalam Diploma Ukur Tanah selama 3 tahun di Politeknik Sultan Haji Ahmad Shah (POLISAS),Kuantan, Pahang Darul Makmur kerana di situlah bermula segala2nya pendedahan mengenai ukur tanah,dari tidak mengetahui apa2 sehingga aku berjaya menjadi surveyor dan berterusan sampai berada ketika ini


Pada mulanya,disaat2 akhir aku mahu lepaskan tawaran ini kerana aku tidak mempunyai pengetahuan asas langsung mengenai ukur tanah tapi atas desakan kawan2 dan sokongan family aku bantutkan hajat itu 
kawan2 aku kata "cerah masa depan ko"lau ko amik bidang nie.
jiran aku kata "rugi lau ko tolak peluang nie..bagi peluang pada diri utk selongkar dulu,jgn lah jatuhkan hukuman terlalu awl 
"family nasihat "ko kena cuba terlebih dahulu,mana tahu ni permulaan perjlnan ko dlm hidup"atas semua tu,aku melangkah dalam paksaan,wlpun agak bebal utk terima,tpi siapa tahu kerja tuhan dan siapa dapat duga apa yg berlaku pada masa akan datang...

Pada semester pertama aku,tak igt dunia langsung..terlalu berhibur best kot jumpa geng2 yg masyuk kepala
selalu berada di sisi ke mana sahaja.g kelas,balik kelas,g mkn,g jln2 kt luar..seyes satu alam bandar kuantan kami dah tawaf.smpi dah kenal byk tempat..time tu duk kamsis takde trsport sndri.lau nk kuar kena naik bus..bygkan leh je berjalan dari satu tmpt ke tmpt lain..mmg kerja giler lau dikir2kan semula..tpi matlamat asal yg penting dpt lari dari kamsis..haha
baik abis kelas,mahupun hjung minggu berjalan je kerja kami,men boling,tgk wayang,men game..mcm2 lagilah.tpi seronok dpt liburan ni..thanks jat dgn payed..selalu teman aku time tu..x lupa gak yg lain..result pun oklah
x de mslh sgt pun..berbaloi lah dgn aku yg mls stdy,org tgh stdy week aku leh g bantai liburan
padahnya result oklah..selari dgn usaha slama nie dari aku tak menghampakan dan tak juga menggembirakan sekadar sedap mata memandang.

time kt bengkel ukur

baru nk mesra


Masuk semester dua,kieorg dah x duk kamsis,terpaksa menyewa luar ..hujung sem 1 dah cari rumah sewa,ok lah rumah besar giler.leh men badminton dlm umh,Time tu mmg bebas giler,suka hati je nak blik bile,x de sapa nk marah.byk kenangan kt umh tu..bljr pun ok gak..x de mslh sgt..cuma mula dah kenal lebih serba sedikit tentang ukur.lau dulu sem 1 aku ni byk giler blur..lambat sgt nak paham.. blh kata batak giler tpi mujur dah leh skit2..halamak result jatuh berdebuk menjunam ke bawah weh...dasyat mungkin faktor terlalu exicited sgt kot..haha..time nie dah wt keje luar,dah trun site 3 jam..tpi bdak sem 2 mesti dpt site petang..dri kol 2 smpi kol 5 ptg..habis rentung2..mula2 mau lah cari topi utk tutup kpla lama2 dah tak thn..terus tgl...first time aku lik umh mak tnye.mak ai ko men apa smpi rentung mcm tu..tpi seyes duk kt site enjoy giler..
mcm2leh buat kot,pada masa tu keji giler...sume men rembat..time wt keje topo..smpikan pokok pun kite org g ukur..fikir2kan blik..tergelak giler..time tu x taw sgt..bukan x di ajar..aku je yg byk men sgt..

time astronomi

kadaster

skodeng matahari weh

amik detail time topo

proses data



Semester tiga,sini baru best giler2 byk sgt kenangan beb..nak2 time survey..site dah tak petang..kali nie pagi plak..tu yg best..time site leh g ngeteh sesama..kali nie lagi cabaran job utk site..terlalu menguji dengan pglaman x seberapa sgt ni..tapi kiteorg x de lah mengaku kalah.. kena pandai nk hidup kata dak2 nie...jnji usaha ada dan lau slh bjr dari silap..klu kantoi mmg kena bahan,tpi lau lepas itu namanya nasib itu yg kuatkan kami utk terus cuba bertahan. Result mula menampakkan hasil atas kesungguhan dan fokus yg diberikan..Mencanak abis naik...lega..syukur byk2 atas berhempas pulas selama tu

time makmal photo

sebelum start keje

time lect x de




time tu gak kami kena survey camp,kali nie kelas kami kena taman negara pahang.tersangat teruja untuk ke sana,sambil2 menyelam leh tgk tmpt org kan..pergh keje mmg mencabar..bukan lagi stdy..mcm dah keje..giler seyes tak sangka tapi seronok baru thu mcm mana org keje..sendiri bikin sendiri gerak,salah sendiri tanggung..byk dpt pglmn,rentung abis dah tak nmpk muka..site aku pling kejam,tgh panas takde sebtg pokok utk berlindung,wap panas dari jalan terus hinggap ke muka,dugaan tpi itulah yg perlu ditempuh utk jadi yg terbaik,mcm2 skill terkeluar tpi itu lah berjaya gak selesaikan misi


sebelum bertolak

suka duka menjadi 1

menebas cari batu

hmpir2 putus asa setelah gagal cari batu

bila dh berjaya jumpa...lega

ileks jap

surveyor group aku

mereka2 bergabung..terbaik wook!!

hanya yg nie termampu berteduh..lumayan

mmg gempak abis 

nie lah site aku...spnjg jalan buat curve..

cerap matahari di petang hari

skill mahal beb

amik level

bertungkus lumus siapkan kerja

taman negara kuala tahan 2007

proses data time malam

waktu nie mmg ditunggu2kan..makan mewah

bekerjasama siapkan piket

ada masa terluang..amik gmbr

muka penat

seyes dia wt keje

waktu pulang dari bekerja



bila masing2 dah siap tugas,akhirnya diberi ganjaran untuk melawat ke Taman Negara, dan byk gak ilmu kami dapat dari tugasan ini,kerana motifnya adalah untuk mendedahkan kepada pelajar bagaimana untuk bekerjasama dalam satu pasukan,mengawal diri dan emosi bila berhadapan dengan masalah,lebih beranikan diri berhadapan dengan sebarang tindakan dan mengetahui selok belok tentang kerja yg sebenar

Jeti Taman Negara

taman negara kuala tahan








canopy walk




muke rentung beb!!





Balik time.

Berakhir semester tiga,teruskan semester empat di mana kami perlu menlajani latihan industri, selama 6 bulan iaitu bersamaan satu semester. masing2 terpisah mengikut haluan sendiri,begitu juga dengan aku yang memilih untuk jalani latihan pratikal di seremban. Sudah tiba masanya untuk praktiskan segala ilmu yang telah diperolehi sebelum ini, Minggu pertama berjalan dengan lancar,mcm biasalah sesi suaikenal dan taklimat serba sedikit. Minggu kedua aku sudah ditempatkan di site, pergh teramat2 lah menduga diri.sebelum ni lau kena rintis lalang kecik je,kali ni nah amik masuk hutan tebal,nyamuk x yah cakap..byk giler ari pertama lebam2 seluruh badan kena gigit,aku tnye dkt brader yg jadi pembantu, dia bgi tahu lau nyamuk hinggap dkt kita jgn tepuk atau halau..biarkan nti lau kita tepuk makin byk yg dtg..
aku try praktis akhirnya aku berjaya, Giler kan mcm2 tempat yg aku pergi,lau dulu terlalu tertutup pemikiran,tapi bila dh praktikal baru nmpk,bidang nie luas seluas2nya,perlukan keberanian dan keyakinan diri, Usah cakaplah dari tempat hutan,sungai,paya,bukit,tgh2 bandar,kampung,ladang getah,sawit,longkang mcm2 tmpt lah aku pergi..dari tak tahu apa2 aku jadi serba tahu,dari tak minat terus jadi smgt utk berjaya. Bila dah tamat wktu,dismbungkan lagi sebulan katanya aku tak sempat ditempatkan dlm opis..akhirnya aku kena perap dlm opis lah..mula terasa rimas ikut time opis..letih,lemau sesangat...jiwa meronta2 nak turun site hahah tapi sedih aku tgk result praktikal aku..apa yg silap pun aku tak pasti..sedangkan aku dh beri yg terbaik

seyes tgk hasil down giler2..aku bertungkus lumus selama ini tpi mcm tu kesudahannya
aku jadi surveyor,aku jadi macai ,jadi driver..mcm2 lgi buat
biarkan lah.aku kenang pun jdi skit ati je..tpi sudahnya berjaya gak 
jadi surveyor..wlpun kejap
Company tmpt praktikal
taman perumahan

tapak pembinaan

kebun pisang

bina "TBM"

Ladang Sawit


kebun getah

tapak kilang

paya

tanam batu

tapak pembinaan

bukit

jalan raya

semak@belukar ladang kambing

tanam batu



mainhold

tapak pembinaan

hutan-tempat aku kena sengat tebuan tanah

sungai


hutan kluang



puncak bukit-bina tangki air

bestfriend kt site

abis job

time square

akhirnya aku berjaya menyudahkan tanggungjawab aku disini,terima kasih kepada yang banyak membantu,mengawal serta memberi pendedahan serta pelbagai skill yg terbaik untuk aku majukan diri..

Seterusnya,aku teruskan kembali menyambung pengajian di politeknik untuk semester lima dan enam,akhirnya aku berjaya menggengam sekeping diploma setelah perjuangan selama 3 tahun berhempas pulas memburu impian,
alhamdulilah tuhan permudahkan segala urusan,biarpun perit jerih,suka duka melanda
tapi itu bukan penghalang utk sebuah kejayaan



gmbr2 sekitar konvokesyen:














setelah tamat,x smpi seminggu aku ilek dkt umh..telah dpt tawaran daripada MHS consultant sbgi surveyor
igtkan nak tolak sebab lom puas lagi berehat akan tetapi fikir2 balik,langgar jelah kan
cari duit poket,erm gaji x de lah gempak sgt..dibyr rm45 sehari+elaun rm15+blja mkn
kire bolehlah tampung hdup sementara cari kerja tetap..
x byk tempat sgt aku g..sebab bertahan 2 minggu je kerana dpt twran yg lebih baik
tapi tetap masuk hutan simpan.terpaksa mintak tolong org asli jadi petunjuk
takot2 sesat je dlm hutan sb hutan tu pernah gak surveyor sesat tak jumpa jalan kuar

jejak "kerbau pendek "bersepah kot..mujur je
dia tak sudi nak jumpa kiteorg time tu
lau tak gamaknya sadis giler
konpem2 x ckup tanah nk berlari
sempat gak berpanas tepi jalan buat curve..
pglaman mcm tu sapa leh dpt?hnye kita je tahu dan perolehi kan..lau kite berani amik dan tanggung risiko








Setelah berhenti kerja secara terhormat kerana mendapat tawaran bekerja dari Antara Koh,aku relakan hati wlpun raga berat sebab
terpaksa berjauhan dari keluarga,akan tetapi aku kerahkan juga kerana sudah tiba masanya
dgn segera aku terima dan menghadiri temuduga,yg berjaya di panggil aku dengan kwn aku
kami berdua dapat dlm pemilihan tu,akan tetapi aku sendiri yg hadir ,dia atas2 sebab tertentu tidak dpt dtg
akhirnya aku berjaya,aku cuba yakinkan bos supaya jalankan semula temuduga
untuk kwn aku,kerana dia tidak blh dptkan kenderaan dlm masa temuduga tu dijalankan
fikir punya fikir,atas budi bicara dan rundingan aku berjaya yakinkan bos,dan dia minta kwn aku tu dtg temuduga lain hari
tetapi aku tidak dpt hadirkan diri kepenang dlm wktu ditetapkan ats urusan ada kenduri saudara mara dkt kmpg
jadi kwn aku yg akan pergi seminggu lebih awl dari aku

akhirnya aku sampai penang,giler tak ...post jwtan hydrographer surveyor
tpi kiteorg byk wat kerja2 engineering utk setting pilling laut dan site tgh2 laut
sebab bgi projek pelebaran penang port 2..
setahun berlalu,mcm2 kerja,pelbagai ragam manusia,pelbagai kerenah org aku jumpa
lau nak ceritakan mmg pnjg
cukuplah pendek kan citer,keja x de lah strees mana..ari2 buat menda yg sama
cuma jadual kerja terlalu kejam sket...7hari kerja non stop
gaji bolehlah lumayan bg org yg ada diploma nie
itulah serba sedikit tentang surveyor,aku nk klasifikasikan secara dalam pun
dah berlalu byk lama dan lom pro sgt2

pengalaman ciput je beb,
tapi harap2 boleh bukak minda msyrtk..lps nie x yah ajukan soklan pelik2 berbau sinis
"byk lagi tanah kt mesia nie nk ukur" "ooo sobey yg ukur jln tu ek"..soklan2 nie dah lali aku dgr bile aku ckp keja surveyor

skung ni pun aku tgh berhempas pulas tgh hbiskan degree
dalam bidang yang sama...moga2 minat dan smgt mcm keje,dip dulu ada dan bertahan menjalar dalam diri
sebab aku tgk diri aku mcm dah kureng minat dgn surveyor

payah rasa nk jumpa point sungguh2 mcm dulu kala
byk melalut ke tempat lain,dan tidak seagrasif lagi
tapi apa2pun aku x nak rancang..sebab byk kali bila aku rncang lain yg jadi

dulu pas abis dip,aku x nk keje surveyor tpi jadi gak surveyor
pas abis nie,aku ikut je kata hati..

lau tuhan kata "rezeki ko mmg tertulis utk surveyor"
apa kuasa aku utk halang,aku leh ckp je..tpi sgla yg terjadi
DIA lebih tahu kebaikan utk aku
tpi dgn dunia surveyor nie...sumpah byk giler bgi aku kenangan
pahit manis,suka duka semuanya menjadi satu
lau aku x amik ukur ni dulu..mgkin hidup aku tak seindah skung..x dpt g merata tmpt,tak jumpa byk org,
x tahu apa penyudahnya
kerana perjalanan aku masih belum terhenti di sini
dan diri ku masih belum dapat dipasti hala tujunya
amin.







pesan seseorang yang aku simpan
"biar org x tahu kerja kita,biar org keji kerja kerja,jnji kita ikhlas cari rezeki
biar dieorang perlekehkan kerja kita,asalkan kita tahu siapa kita
biar org pandang rendah sedangkan dieorg sendiri x tahu siapa kita
kita sendiri yang tahu apa yg kita buat,apa sumbangan kita
tiada surveyor tiadalah pembangunan,tiadalah klcc,tiadalah lebuhraya,tiadalah segala2nya
mereka apa tahu..hnya tahu rendah2kan org lain je
kuatkan smgt jgn lemah dan tunduk pada keji org lain
yakin diri mampu pergi jauh
abg sentiasa sokong lan "

terima kasih byk2 abg...atas pesanan tu Insya-Allah lan cuba pertahankan jiwa ini utk surveyor
dan cuba kotakan janji utk dapatkan gelaran "sr" tu
amin





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...