Jumaat, 23 Mac 2012

Selera Bujang : Spagheti Segera..


Erm lapar di tgh hari..rasa malas nk turun "kondo" ni menapak semata2 mencari nasi bungkus. Jadi masak lah kan dengan apa yg ada. Terhad sikitlah sb dkt rumah sewa, kena guna kreativiti sendiri bgi alas perut..Heheh

Bahan-Bahan :

Minyak Olive Oil dan Sos Spagethi ( Biasa Guna Prego, Klu Guna Yg Lain Pun Ok)


Bahan Utama Spaghetti.

Black Pepper.

Bawang Besar Dan Bwg Putih

Sotong 

Seketul daging ayam, sb aku sorang je yg nk makan. Tak perlu lah byk2 kan. Perapkan ayam dengan sedikit garam, serbuk lada hitam,sos tiram dan sedikit minyak olive oil. Setengah jam dibiarkan seketika sehingga segala bahan tadi menyerap masuk dengan sempurna.

aku malas nak bakar ats dapur gas kan, aku guna inisetif lain iaitu panggang je dlm microwave selama 25minit.. hahaha..

Inilah hasilnya, yg hitam tu isi yg terkeluar dari tulang 



Cara-Cara :

Untuk Spaghetti

Rebuskan air dalam periuk, taburkan sedikit garam dalam air rebusan

Setelah mendidih, 

letakkan spaghetti, 

dan sedikit Olive Oil agar spaghetti tadi tidak melekat di periuk dan di antara mereka.

Dah settlekan, angkat dan toskan sehingga kering dari air rebusan tadi

Slps tu, letakkan sedikit butter agar spaghetti tadi tidak melekat di antara satu sama lain.
Dan settle sume, hidangkan dalam pinggan.

Penyediaan Sos :

Panaskan Minyak 

Campakkan sotong, perlu digoreng agar nti tidak berbau dan kacau mod nk makan

Bile sotong tadi dah separuh masak kan, masuk kan bwg besar dan bwg putih. Kacau sehingga naik bau.

Lps tu kan, masuklah sos spaghetti tdi, masaklah smpi btul2 dh masak..Dan lepas tu hidangkanlah
apa susah2 kan, mujur lah abis tdi..Haha











23 ulasan:

AdeeyaMayeesa berkata...

Laparnyeeee. pffff. dah la gambarnye besar2 .ishhhh

Hafizah Zainal Abidin berkata...

da follow blog comel ni..follow sini klw sudi.. :)
http://mynameishafizah.blogspot.com/

loVe puRpLe berkata...

wiwit sedapnya.. antakan farit raja 1 hehhehe (^-^)

Chah berkata...

hmmmm..laparnya..macam sedap je spaghetti tu...nak sket bole?hehehe

Amirah Zulhijjah berkata...

wah..nmpk menarik..by the way, singgah n follow sini..=)

Lang Radzlan berkata...

terima kasih semua..boleh je klu nak rasa sket..try cuba dlu..kite tgk siapa yg paling sedap :)

Shah Scander berkata...

Dulu tak suka speghati. Now boleh lah masuk tekak :-)

Lang Radzlan berkata...

owh saya bukan pencinta tegar spaghetti tapi sekali sekala boleh lah :)

fyzaishak berkata...

macam sedap boleh la try ni :)

Lang Radzlan berkata...

boleh2 silakan.. :)

beLLa berkata...

nice one ! mmg ada style lah ! :)

Lang Radzlan berkata...

terima kasih bella, selamat mencuba :)

LittleGurl berkata...

hehe nampak best! :)) kite tak suka spageti letak sotong. muahahaha. kite suke letak ayam cincang or daging cincang je! lepastu add on sosej, carrot, fishball and etc yg ikot suka hati! :)) btw, sotong pon look like delicious. i should try :)

Lang Radzlan berkata...

kt rumah sewa x da pisau besar utk cincang2 ayam..jdi beli je yg seketul mcm tu kan..ok2 nti sy pun nk try resepi kamu tu.. :)

Atiqa_Wahid berkata...

Huk3 ... Tergelak sendiri plak bila tgk post awk psl Spageti ni ...
Terkenang2 time d hostel dlu, 1st time kmi 3 org msk bnda ni ... Time sebelum masak, masing2 riuh, x sabar mau mkn ... sekalinya bila mkn, semua diam sbb x sedap !!! salah sapa la yg msk x pndai .... Hahahahhahahhahha ...

Lang Radzlan berkata...

Haha, besalah kan lau duk hostel..sy pernah buat kerja yg sama..tpi msk2 yg simple je..x berani tkut terbakar je bilik..tpi bile dh duk umh sewa ni..jadi berani lah sgt2 :)

Atiqa_Wahid berkata...

Kalau nak msk spageti semua yg segera, buat sy fikir 2 kali ... hahahahhaha ... kena belajar dari yg pro ....hik3 ...

Mr.PinGu berkata...

sedapnyaa

Lang Radzlan berkata...

terima kasih :)

Amirah Raduan berkata...

wah wah wah .. sedapnyeee... lapar lak ni..hehe *ong kedek kedek!*

fieyona raias berkata...

spegeti sambal sotong bersama ayam goreng. menarikkkk~ :)

E Ja berkata...

x penah lg try msk spageti ngan sotong ^^

لين Si Pipi Merah berkata...

nice entry.. nice posting.. jazakallah khairan..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...