Selasa, 16 Ogos 2011

Kad Raya..Tradisi Yang Semakin Dilupakan...



Saban tahun, semakin dilupakan
jika dulu,sebelum teknologi mengambil alih peranan
tatkala ramadhan menjelma...salah satu kesibukan persiapan yang dilakukan
adalah mengutuskan kad raya sebagai tanda ingatan
nilai yang terkandung dalam sekeping kad raya membawa seribu pengertian
kepada yang mengutuskan dan yang menerimanya
pengutus sanggup bekorban dari segala segi demi menggembirakan hati si penerima dan
memeriahkan lagi suasana di hari lebaran.
manakala si penerima begitu berbesar hati kerana masih ada yang ikhlas mengingati
dan ia mampu memberi sekelumit kenangan.

tapi kini,segala2nya berubah..
tiada lagi kad raya yang diterima dan diutuskan
untuk mencari kad raya yang dijual pun kini agak sukar..bukan seperti dahulu
boleh dikatakan di mana2 sahaja ada..
terpulanglah pada individu  itu tersendiri 

sempena bulan syawal yang akan jengah tiba tidak lama lagi
aku masih lagi bekesempatan utuskan kad raya kpd teman2
jikalau thun lepas..berpuasa sama2 dan bila raya nk dkt bru bercuti
mcm tak best lak nk hntr dan pos
cuma bgi guna tangan je...hehe
tahun ini..alhamdulilah bila tidak berpuasa sama2 dan berjauhan bru lah best
nak pos kad raya..bru lah ada feel sket...





kepada yang menerima...slmt membaca
dan jangan pernah lupa aku dkt sini..hehe

Isnin, 15 Ogos 2011

Dapur Bujang..



Lama aku tak update blog ni
berhabuk habis kot..silap2 leh bersarang labah2
bukan apa..masa x mengizinkan sgt...bz sket dgn bisnes
oklah..entry pertama di bulan ogos..aku post
masak2..menda nie saje2 je...aku bkn pro sgt..
tpi leh lah masak2..lau sekadar nk alas perut 
rasa mengenyangkan..besalah org bujang
apa da hal sgt...rupa x menjadi keutamaan
asalkan rasa menggamit perut yg sedang kelaparan...
lgipun,dgn takde mood..tetiba ank buah teringin sgt
dia nk berbuka dgn sotong celup tepung....nk mkn dgn nasi..
kesian..sb dh janji tempoh hari..aku redah je lah
tanpa byk persediaan..amik je apa yg ada dkt dapur...layan!!hahah

ada lah sket gmbr2...yg smpt aku snap..dah kul 6.30
hmpir2 wktu berbuka nk jengah masuk
mujur ada stok stg dlm peti..takdalah aku kelam kbut sgt

baru dinyah bekukan



baru siap dipotong





tepung yang digaul bersama2 serbuk lada



telur yang telah dipukul


siap digaul bersama2 tepung



baru siap ditoskan




sempoi je...letak dlm bekas berlapik surat khabar.
aku malas nk mencari2 bekas cantik bagai
oklah..jnji yg penting..habis licin dibaham olehnya dan sekalian
isi manusia lain..
hahahahaha..!!!
itu paling puas..bila kita masak...berbaloi2 habisnya..



Klu nak lagi sedap,lepas ditoskan ni..panaskan kuali
masukkan buttercup...bgi cair.
pas tu masukan bwg putih yang ditumbuk
kacaukan sehingga sebati dan smpi bau bwg tu..
angkat dan taburkan ats sotong yg telah digoreng tadi....
tapi ank buah aku x nak yg itu..dia nk yg ini
sebab mahu mkn dgn nasi..jadi yg ni jelah aku tunjuk...
simple je...mmg sesuai lah lau utk org lelaki dan bujang mcm aku
senang je..x yah fikir2...
sesiapa shja leh masak..mahu atau tak je..















Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...