Hari ni, besalah aku kena masak sendiri, tiada siapa2 dkt rumah.. Mak keluar, dia ada tinggalkan duit suh tapau dkt luar..Dia tak masak apa2 pun, sebab dah lambat tak sempat nak masak. Aku terbabas tidur akhirnya bile perut dah bagi signal barulah tergadah nak bangun. Itulah klu lepak sampai ke subuh, hisy sampai je rumah terus solat subuh dan lps tu terus selamatlah hanyut.. Sedar2 dah pukul 3ptg, mahu tak terasa lapar giler.. Buka peti ais, ada lah tinggal sekor ikan ( x smpi sekor, separuh je) ada sotong, ada sayur, aku tak pasti ini ikan apa, yg penting aku thu masih berguna..jadi tanpa berlengah2kan masa..perlu cepat2kan operasi.. :
Ikan ni tanpa tajuk, jadi aku letaklah ikan bersos..boleh?
Baru keluar dari peti ais..biar dinyahkan ais dulu
Serbuk Kunyit dan garam dah disapu awl2, jadi semasa proses mencairkan ais tu, semua serbuk kunyit tu pun larut samalah
Bila dah semua perasa tu sebati, boleh lah gorengkan dalam minyak yg panas, separuh masak je, dan tos kan buat seketika.
Sos :
Letakkan butter sket( ganti minyak), gorengkan bawang besar, cili merah..goreng sampai naik bau.
Kemudian masukkan sos cili,ikut tahap kesukaan korang lah, klu nak pedas letak satu botol pun boleh..Hahaha, kacau sampai sebati kemudian letaklah garam dan gula mengikut cita rasa sendiri
Bila sos dan mengizinkan untuk diletakkan ikan, segeralah letakkan ikan tu dan perlahankan api gas , supaya ikan tu masak dan mesra dgn sos tadi
kacaulah dengan perlahan2, jgn ganas sgt kang relai isi ikan tu dari tulang
Lebih kurang dalam 5minit sahaja menggoreng di atas api yg perlahan
Okeh dah siap satu resepi, hidangkanlah atas pinggan..
siap sedia utk dibahan :)
Sayur Kacang Panjang
Bahan2 asas, bwg putih ,bwg besar dan cili merah dan hijau
Subject utama mestilah kacang panjang
Ada sotong, letaklah sotong sbg penyedap, klu ada udang letak lah udang.
ikutlah selera sendiri..
Letakkn dulu sotong tadi, goreng tanpa pki minyak, bagi hilang segala rasa2 yg tidak sepatutnya,separuh masak sahaja..
Letakkan butter, dan masukkan bahan2 asas tadi, goreng sampai naik bau
Masukkan sotong semula dan kacang panjang tadi, gaulkan sehingga masak, letakkan garam dan gula mengikut citarasa sendiri.
dah siap utk di makan, jdi hidang lah dalam pinggan..
Budu:
Ini mesti ada, wajib..tak perlu malu nak mengaku kalu makan kan, klu tak mkn jgn sesekali gatal nak mencuba sebab tkut2 kang melekat..dh byk terjadi dkt org2 yg
sentiasa dkt dengan aku..mula2 keji ckp apa brg mkn budu..last2 dia yg jdi kemaruk
mulalah setiap benda nk makan semua nak budu..
sampai mkn mee goreng pun nak ada budu..haha
x pasti,aku mmg dri kecik mkn sb family mmg dh makan ,pengaruh mereka..tgk mereka berselera jdi aku pun try lah..akhirnya melekat smpi hari ni
Ulam :
Ini adalah ulam serai kayu..aku tak thu namanya ,rasa2nya lah
sebab dieorg selalu kata "sera kayu'dialek kelate ok
jdi bila dimelayukan..aku rasa serai kayu kot
hahaha..klu salah sorilah..tahu makan je, nk thu nama mmg susah sket
Nasi
Inilah bahan utam penyedap selera..kdg2 mahu berpinggan
menambah, selagi tangki byk ruang2 kosong..selagi tu lah
hendak sumbat..hehehe
11 ulasan:
post resepi kat kak senah!!..sebab kak senah tahu masak skewered honey barbecue salmon dgn chocolate tapioca arancini je...maklumlah kak senah layan masterchef ,tak layan ketuk2 ramadhon...hiks...**taksi
sekali sekala kak senah oi perlu lah mesra dgn masakan melayu..x leh lah 24jam western je..lari laki kang..haha
menitis terus air liur.. hehehe
bestnye!!!!
bila masak sndiri ni dapt kepuasaan tu..
like budu too.. hehe..
yea budu itu satu kesedapan..x da budu mesti x da selera sgt nk telan nasi..
Follow , like , n vote :) I will follow you back .
http://mynameishafizah.blogspot.com/
done follow u .. :)
bestnye pndai masak , ikan bersos tuh nampk sedp ...
perghh..gila pandai masak!
lelaki idaman masa kini
huahuahauuahahha :D
sket2 blh lah..lau nk yg berat2 mmg gagal lah
Woahhh....seem like delicious.. Not bad..
Catat Ulasan