Selasa, 19 Julai 2011

Kerja .. Mana Kau??



Hisy dah nak abis bulan 7..tapi aku masih lagi lom jumpa jodoh dengan kerja ,rasa mcm x berbaloi2 je cuti panjang kot..satu kerja x nk melekat,tinggal sebulan lagi menyahut cabaran mencari kerja
lak tu amik..lau dapat bekerjalah kamu di bulan puasa ...bukan janggal..sebab sebelum2 ni mmg dah terasa sgt bekerja dah lali benar...cuma kali nie..hisy ntah lah kerja part time je

abis final bln 5..lepak kmpung sebulan..sebelum bersiap siaga berjuang dkt khemah ukur
tercampak kt UiTM Bandaraya Melaka selama sebulan..spnjg bln 6 dan awl bulan 7itu mmg dah tidak perlu dipersoalkan lagi..hakikat tuntutan syarat bagi menggenggam segulung ijazah..layan jelah.
..

Erm bis je bersurvey camp tempoh hari..mak kata x yah lah keja jauh2..
balik kmpg je temankan dia..lagipun dia duk sorang2..hisy dalam hati berfikir sejenak..celah mana aku nak kerja kt kmpung tu..menoreh lagi mcm dulu ke?aiyaa...cukup2lah sebulan yg lepas..aku tak mahu tersiksa berhadapan dengan kerenah "en Aaron Aziz"perasaan tu...mak kata dia dah tnyakan kfc tu..dah siap isikan borang lagi woooo..bersungguh sgt dia nak aku balik kerja kmpg
aku mls nk ckp apa2..aku setuju jelah..igt habis je  blik terus..nie tak jugak terpaksa merempat umah akak aku ..sebab akak aku mintak tlg sesangat mak aku jagakan anak2 dia..abg aku kena bertapa kt KL utk menjaga perhimpunan BERSIH tu..berkampung dkt sana..menjaga keamanan..padahal anak bini entah ke mana..tu lah kudis yg timbul dari perhimpunan itu.erm aku nk lepak soang2 kt kmpg..x de sapa2 kt umh..lagi lah sepi hidup..member2 aku mana lah cuti..sah2 dieorg tak blik kpg punya..jadi polow jelah mak aku ..


ok lah,bila dah hantar borang..erm dieorg kfc tu panggil..suh balik interview..aku pe lagi..merempit dijalanan lah menunggang motosikal seremban-kampung(3 jam)seorang diri..sungguh excited giler...mana tahu kalau dapat..tercapai lah impian mak...erm bila dah smpi sana..leh plak supervisior kfc tu die kata tak tahu menahu arahan siapa suh aku dtg interview ari tu..aku dlm hati sumpah seranah...automatik mod berubah abis dari suka terus kecewa ya amat sgt2..lak tu dia kata dtg hari isnin minggu depan..giler!!!aku berkejar2an dtg..tak terfikir apa?ptg tu gak..aku park motor kt kmpg...amik keputusan balik seremban semula..ok lah,time tunggu bus tu..sekali lagi malang kena mrh dgn driver tu..dia kata aku tak bgthu dkt org yg jual tiket tu yg aku akan naik depan umh..samdol kot..brader yg jual tiket tu..aku ulang 3 kali..mana nk dengar time aku ckp..dia sibuk2 bersembang dgn mbr...blik2 aku yg kena sembur dlm bus..dah penat menunggu tgh panas..bru je naik..badan baru je nak mesra dengan bau aircond dah spoil mod..marah2.."lau ko terlepas bus tadi mcm mana"..hisy aku tak jwp..tpi jwpn dlm hati..aku g bakar kaunter tu sekali brader2 tu...bodoh sgt..

oklah smpi gak KL Sentral..aku tiada plihan lain..terpaksa naik KTM gak menuju ke seremban..time tu waktu kemuncak..dlm kepala dah leh bayangkan satu pertempuran hebat..time org blik kerja..walaweh..time ni lah segala bentuk yg terdapat pada badan anda..tidak lagi mampu kita kawal..sah2 jadi mcm sardin..sesiapa sahaja leh sentuh ..nak marah kang,..mmg tak kan jumpa tgn siapa yg meraba sebab terlalu sesak..hisy nie kali ketiga aku terperangkap dlm lautan manusia yg setia menaiki train..biarpun terpaksa bergolok gadai maruah diri asalkan selamat smpi ke destinasi..kalah situasi dkt India mahupun China..Kedua2 pglaman semua menceritakan yg aku tewas dlm rabaan org..aku tak pasti..lelaki mahupun perempuan yg gatal..tpi tetap terasa tgn mereka menjalar..bila aku tepis,mahu melihat muka..hisy susah giler nak kenal suspek..aku diam jelah..pendamkan jelah..mujur aku yg lelaki..yg perempuan?bgimana nasib mereka?..itu bagus bila ada gerabak utk wanita...pasti selamat..tetapi ada jugak lelaki2 mangkuk hayun yg tak reti bahasa yg menyempit dlm gerabak tu..tpi kbykan warga asing...kali ketiga petang tu,aku berjaya elak wlpun terkena sket2 je..suci lagilah kiranya utk sekian kalinya hari tu..berjaya mempertahankan nya..hahaha

Bila smpi umh akak aku,pergh rileks giler..igt dalam hati nak je esok pgi aku trun g cri kerja..rasa nk je kerja kt sana..xkisah lah apa jua kerja..bantai je..jnji halal dan misi aku berjaya..hehehe..aku nie bukan jenis kisah sgt pasal kerja..yg pntg aku dpt pulus..dan setiap agenda yg terancang aku berharap berjaya melaksanakan..aku pernah kerja roadcare semata2 nak kumpul duit beli mtor..cat pagar utk highway..lagi jaga kedai runcit,kerja kt popular..buat roti,buat kek,kerja kt pizza hut,jadi surveyor,jadi macai, menoreh getah...hisy byk kot pernah buat..aku tak pandang sgt apa org nk kata..cakaplah labu selagi ko rasa ko mampu utk mensiniskan aku..yg dpt duit aku gak...mula2 malu gak,tpi lama2 dah terbiasa,..apa yg mereka dpt? dosa konpem2 lah..sebab mengata org..lagi sakit hati lah sebab bila aku dpt duit..aku blh beli apa yg aku nak..tunjuk sket dpn muka mereka..apa rasa??malu dpt kan..erm aku dri kecik dah diajar berdikari..cuma bila besar nie je..mak manjakan aku sgt..bru aku prsn..apa sahaja yg aku nak..mesti dpt,ckp jelah..dan bila kt umh pun ckp jelah apa nak mkn mesti dia belikan...dulu ms kecik..x de pun,sendiri simpanlah duit lau nak sesuatu menda tu...jgn harap leh senang2 mcm skung ..dulu menangis mcm mana,merajuk smpi ke mlm pun..langsung jgn kata mak nk beli..mengiyakan permohonan aku pun belum tentu dia layan...tpi sekarang situasi dah berubah...alhamdulilah tpi bukan alasan utk aku terus mengharap..aku x smpi hati nak terus buat diri dia letih berkerja keras utk aku...aku dah besar,esok2 dah leh kawen..rmi mbr2 sebaya dah kawen dan ada anak..dah jadi mak dan bapak budak..tpi aku?hisy..msih mengusung buku ke sekolah..hahaha



pinjam en google:pernah kerja kt sini


bersama2 mereka mencari pulus :)

kedai runcit pun pernah


Mmg dlm 2 minggu nie,aku berulang alik dri kmpg ke Seremban...Bila aku suarakan kt mak yg aku nk kerja kt seremban,tetiba je berubah air muka org tua tu..erm mulut kata boleh..tpi muka dan hati aku dpt tangkap..dia terus berubah..aku jadi sayu plak..kesian x smpi hati nk membantah..jadi aku pendamkan niat tu je..tanamakan jelah dlm hati..sabar jelah tunggu keputusan kfc tu..Oklah Isnin datang jugak,aku g lah bawak diri jumpa supervisior kfc tu..erm dkt 10 minit aku tggu last2 die ckp..leh dtg satu jam lagi?aku ckp ok je..blh,bengkek bila dipermainkan macam tu,tahulah aku yg nk kerja..kena byk bersabar dan kena thn dgn kerenah dia..tpi blum apa2 lagi..dah buat org benci dgn kau..hisy,dulu aku time mintak kerja kt seremban kerja popular..ptg isi borang..esok leh datang kerja...kt pizza lagilah..isi pagi petang leh keje..tak delah byk sgt cekadak mcm kfc dkt kmpg aku..ok sejam berlalu,datang lagi sekali..jumpa die,erm byk plak die tanya..last2 die ckp dia agak keberatan nk amik aku kerja sebab aku student..nti die fikir dlm 2 hari lagi die tepon..aku dah menyinga abis..api baran dah meluap2 dlm diri..tpi msh dpt thn kan lagi..celaka kan,lau x nk bgthu lah awl2..ni mcm haram jadah..buat org mcm tu..time aku kt pizza dulu..x de hal pun..blh je amik aku kerja..aku kerja sebulan gak..x de pun nk pikir2...giler mmg kerja giler..tahulah kt kmpg rmi yg nk kerja..tu yg  demand abis..sumpah aku rasa mcm diperbodoh2kan je..rasa nk boikot je kfc kmpg aku..lagipun skung aku tak minat sgt mkn kfc..ntah tak leh nak masuk tekak...jadi x mkan pun aku tak kisah...byk lgi pilihan

Erm,balik umh mak tnya..aku bgthu jelah apa yg dieorg ckp..mak ckp mcm2 kerenah tol lah dieorg ni..nak permain2kan org apa kot..erm last2 mak ckp..x yah berharap sgt..tgu je lau dieorang tak pgil dlm 2 hari ni..ko kerja je kt shell tu..tpi amik yg sebelah mlm lah dri kol 11mlm-7pgi..hisy aku tak pernah buat tpi demi duit dan misi aku sanggupkan je..hahah..skung nie pun tgh tunggu kptsn kfc dan tgh tunggu nk apply keje kt shell tu..erm mula2 cuak gak kot..tpi lama2 aku rasa boring duk umh..tu yg jadi terus smgt..lagipun tgh2 mlm mana ada org sgt..nak singgah tuang minyak..langgar jelah lan..hehehee


Ari tu,bos lama calling aku..suh jadi surveyor..nie sume angkara mbr lama ar g bgthu..penangan aku tak kira masa coment,update status kt fb..aku tgh bercuti sakan x de keje..tpi aku terpaksa tolak..mls nak sgt berjemur..bglah peluang utk aku cerahkan kehitaman melanda muka ni...takpelah,bos kata ok je..tpi lau hbis stdy nti lau berminat..sila2kan lapor diri..konpem2 dpt..hahah.aku ni sbnrya mls dh nk jadi surveyor...cukup2 lah pglmn dulu ek..dh matang sgt kot..hahahah..tpi lau bos offer jadi project manager..mahu aku bantai je ek...hahahaa...teringin sgt nk keja dlm opis..dulu keje men site je...berhari2,berminggu2,berbulan2 malah bertahun2 berjemur..smpi rentung habis aku...hahaha


Misi aku utk sem nie,aku nak ubahsuai sket bilik sewa yg tercinta kt shah alam tu...bagi gempak sket,igt nk cat baru kot.."mak"kata ok je...tpi jgn cat bilik tu over sgt..kang sakit mata kau nk tgk...hahaha..lagi satu aku nak tmbh barang sket dlm bilik tu,terlalu hampar sgt..pasal persiapan raya aku tak kisah sgt..sebab sah2 guna elaun tiap2 bulan tu tmbh dgn bonus raya..tpi keja nie utk misi tu dan aku hrp leh lah aku x sentuh duit ptpn utk beli yg bukan2..sebab aku leh guna duit gaji kerja ni beli bukan2..lagipun aku dgn dak2 nie sepakat nk melancong ke pantai timur awl sem depan..moga2 tercapai misi..heheh

3 ulasan:

Syara Mohammad berkata...

hai.. drop by here and rase2 macam sekampung pulak... i orang seremban. u asal mane?

Lang Abdullah berkata...

hai :

trima kasih byk2 sudi jugak membaca..erm asl pahang..tpi klu seremban dkt area sikamat :)

kamu?

Fadhil Kamaruddin berkata...

pelik nye alasan kfc tu xnak amik sbb bro student?
sy student gak,cuti sem lek je kfc bg partime.kat kfc sy keje ni pon siap ade budak form 4 buat parttime.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...