Khamis, 21 Julai 2011

DSLR..


Nikon D90 pertama berjaya ku rembat..tpi bukan atas kemampuan kewangan sendiri..
Dapat pun hadiah semperna hari lahir yg ke 2?...bila diberi pilihan antara BRACES dan DSLR?
aku cepat2 kuncikan persoalan itu dengan satu jawapan DSLR..biarpun hakikat gigi aku perlu 
dikenakan braces dengan kadar yang segera...dah bertahun2 aku tunggu nama pun pun dah berkeladak dlm list tpi masih tak pggil2..dari 2007 smpi le ni...letih dah aku tunggu...msh tiada jawapan pada penantian..mmg menyiksa..
tpi kenapa aku msih degil pilih DSLR?..aku da gak kaji sket2
try alternatif lain...malas dah mengharap pada jalan yang itu
sebab aku try tnye klinik swasta..harga ok lah msih leh dipertimbangkan tpi kaedah rwtn yg memerlukan aku melebih kan masa utk berulang alik...jadi dari aku perlu ponteng kuliah..biar aku ketepikan dahulu..tunggu time kerja nanti lah..senang sket ..lgipun duit sendiri
jauh tu dari shah alam -ipoh..ada kt area2 shah alam dan kl..tpi mahal..x mampu aku sbgi student..hehe

Aku kenal DSlr time 2009 lagi..time kerja kt penang..tgk org usung sana ke mari..terasa terliur gak nk rembat  sebiji...tpi fikir2 blik dgn jadual kerja mcm haram..7 hari non stop bekerja..pagi smpi mlm..
celah mana aku nk luangkan masa amik gmbr...luangkan masa utk try hobi baru..blik2 pun mthri dh tenggelam..kuar kerja pun mthri lom terbit ag...erm lau nk shoot belah malam tu..rasa mcm x best
sebab muka msing2 penat..letih rela berdengkur je ats katil..jdi biarkan jelah dulu
hadap jelah tengok org usung ke sana ke mari...hehehe

Bila diberi peluang utk memiliki..aku plak tak reti nak handle menda alah nie..hisy,mcm mana..
nk pakai tpi tumpuan dan ilmu cetek giler..mujurlah aku berkawan dan memiliki teman2 yg bertaraf profesional..ada lah ilmu2 yg mereka2 curahkan..biarpun kekadang aku lambat nk pickup..tpi slow2 lah ..menda baru..time mula2 pegang pun aiyaa...geletar gak tgn..jiwa mmg parkinson habis..tpi still maintan depan org pro..kang tak pasal2 die gelakkan aku..lagipun..dengan bantuan dan pertolongan dia..ats cadangan dia gak..lahirkan d90 dalam senarai hidup aku..tmbh lagi satu nyawa yg perlu aku bgi tumpuan lebih...

thanks byk2 SYUK.....lgipun aku tgk ko tu yg terasa mahu memiliki sebiji...biarpun x setanding dgn yg kau punya 
gmbr ats bukti..tgk cara pegang pun dah silap..teruja dalam gemuruh..hehehe
bila dah thu belok2..skill2 sket je..mula lah ke mana je ..nk usung...malu gak..menda tu dh besar sgt..,
tpi kwn2 bgi sokongan..redah jelah..lagipun mereka2 dgn ikhlas mahu menjadi model..jadi atau tak hasilnya..
mereka tak amik port sgt..yg pntg dpt abadikan siri dlm sekeping gmbr..yg pntg bukti yg dh smpi dkt sesuatu tmpt,,pe da hal sgt..dieorg pun thu aku amatur..jdi dh konpem2 hasil x secantik tgn org pro

tpi "nyawa" tu dah bertukar tgn skung..serahkan kpd adik pakai..dia nk amik kursus photographi katanya..
tpi aku percaya..otak dia lebih pickup dri aku..lau menda2 mcm tu selari dgn minat die
dlm kadaran pantas dia akan dpt kecapi ..aku amik masa sket..karat dah otak..slow and steady..tu penting

o

org ada tanya "ai beli mahal2 , x kan tak nak harapkan hasil"?erm bagi aku
lom sampai masa utk serahkan jiwa raga utk bergelumbang dalam bidang itu..sebab biarlah aku fokus pada yg satu..aku x leh buat mcm2 menda dlm satu masa..kang berlimpangan apa yg dikendung...rugi2.
lagipun aku beli hanya sekadar minat..suka2 ...lom smpi tahap utk serius
tpi aku tak kata..tkot2 masa akn dtg..menda tu menjadi punca rezeki..siapa leh menduga..aku rancang je boleh lah..buat masa ni tidak!!!sekadar suka2...tgk org bergaya ..pose mcm2..rasa seronok je
sebab dah dpt gembirakan hati org..kita pun gembira..lagi pun itu satu perkongsian murni 

thanks pada Mizan,Mujir dan sesiapa2 yg terlibat secara langsung mahupun tidak ats perkongsian ilmu kamu2 itu..



4 ulasan:

Suhazli berkata...

wah sape yang bagi hadiah tu?baik gila..hehe..

xpe2..belajar slow2 dlu..insyaAllah boleh punya..manatau kan pasni jadi fotografer..org nak kawin blh panggil amik gamba..hehe

Lang Abdullah berkata...

haha..fmly yg bagi..org lain erm x de sapa2 yg sudi bagi..hehehe

tu lah tgh berusaha ke arah itu..tpi tak teruja utk selongkar habis2an..masa dan keadaan belum mengizinkan lagi...insya-Allah suatu hari nti mungkin..

terima kasih bro :)

Anis FaudZi berkata...

anis pun mengidam nak DSLR ni...huhuhu

Lang Abdullah berkata...

anis:

x pe..insya-Allah ada rezeki lbih nti..rembat lah satu ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...