Ini menu wajib family aku tatkala tibanya bulan ramadhan..Asal silah makanan ini dari rumpai laut yang telah dikeringkan
terlebih dahulu. Kalau tengok wajah sare ini sebelum diolahkan pasti timbul
rasa tidak berselera
tapi bila diadunkan akan menjadi satu santapan yang sedap!. Makanan ini lebih popular
di pantai timur. Tempat lain aku tak pasti, selama aku berada
di tempat orang ada juga terbit hendak mencari akan tetapi temui kegagalan.
Kempunan bukan kepalang! sebab terbiasa setiap kali puasa
tekak diasah untuk telan sare ni...
Kebetulan sebelum puasa hari tu, family ada balik kelantan
apa lagi borong sakan lah sare ni..untuk stok puasa
Cara pernyediaan pun senang..tapi cara pembersihan tu perlu teliti
kerana takut bau yg sedia ada tidak dinyahkan dengan sempurna..
Wajah asal sare
Setelah dileraikan terlebih dahulu sebelum direndam-
selepas dibasuh dan direndam-seelok2nya dibasuh dan direndam dengan menggunakan air sejuk@ air masak tidak perlu menggunakan air panas takut menjadi agar-agar nanti
Kelapa diparut dan digoreng tanpa minyak
Ikan rebus yg kemudian diperhancurkan untuk ditambah dalam kelapa tadi
tumis sebagai kuah
Siap dan gaulkan
6 ulasan:
ye ke femes kat pantai timur.. aku x pernah mkn le.. kot nye le.. hahhaa
hahaha..x pe pas ni boleh lah mencuba :)
done folo u back :) hahaha mcm mknn org kelantan.. gomo kelate gomo..
kerabu sare feveret ne..make masa buke poso..huhu
nenek kawe minat make gonie haha
Sedap... 3 hari lepas baru beli sare mentah di hatyai
Catat Ulasan